Skeivt kulturår 2022

Velkommen til Skeivt kulturår på KODE! 

Skeivt kulturår på KODE / Year of Queer Culture at KODE


I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Dette er en viktig milepæl i norsk historie som markeres med et skeivt kulturår over hele landet.

Skeivt kulturår på KODE utfordrer usynligheten som omgir historiene til LHBT-personer ved å formidle historier om kjønn- og seksualitetsmangfold både i fortid og nåtid. Det blir arrangementer, utstillinger og ulike aktiviteter gjennom hele året.

– I Norge er det forsket lite på skeiv kunst, kultur og historie. Det er på høy tid at institusjonene tar et oppgjør med denne usynligheten, sier KODEs direktør Petter Snare. – Vi ønsker å skape samtaler, debatt og engasjement gjennom kulturåret som skal skape ringvirkninger for hvordan vi jobber, samler inn og stiller ut i framtiden. 

Hva skjer under Skeivt kulturår på KODE? 

KODE 4 blir hovedarena for Skeivt kulturår, men det blir også arrangementer andre steder i og utenfor KODE.  

Den omfangsrike samlingsutstillingen Det skeive blikket åpnet 1 april. 

Kuratorene Mathias Skaset og Bjørn Hatterud har sett på KODEs samling med et nytt og skeivt blikk, og hentet fram både kunst og fortellinger som publikum ikke har sett og hørt før. Hvordan kan et annet blikk på kunsthistorien hjelpe oss å forstå kjente kunstverk på nye måter? Hvilke historier ligger skjult i det som omgir oss? 

I sommer lanseres lytteguiden Skeive kunsthistorier i museets eldste faste utstilling, Rasmus Meyers samlinger, Kode 3.

Del to av Det skeive blikket åpner etter sommeren, med verk av inviterte samtidskunstnere. Mer informasjon om denne utstillingen kommer over sommeren.

Programmet for arrangementer publiseres på KODEs nettsider fortløpende gjennom året, med en rekke foredrag og samtaler om skeive kunsthistorier og debatt.

En konsertserie ved komponisthjemmene utforsker musikk av normbrytende komponister gjennom tidene. Flere av de fremste klassiske komponistene i historien var også skeive. Mange av dem levde under betydelig følelsesmessig press og holdt i mange tilfeller sin legning skjult. Har disse påkjenningene påvirket musikken de skrev?

Ballroom kommer til Bergen

Noe av det mest spennende under Skeivt kulturår på KODE er prosjektet Bergen Ballroom, hvor KODE i samarbeid med Carte Blanche og Mother Cassandra Meraki gir ballroom-kulturen en etterlengtet scene i Bergen.

Det blir gratis workshops om voguedans, drag, samtaler om kjønnsidentitet- og uttrykk, og ikke minst et eget Bergen Mini Ball i april. Her jobber vi sammen med dansere og kunstnere om å skape nye og varige møteplasser for skeiv ungdom og unge voksne i regionen. 

Smartere på skeive perspektiver

Kunsthistoriker og museolog Mathias Skaset (bildet øverst) er prosjektansvarlig for Skeivt kulturår ved KODE. 

– Det er viktig for oss på museet at Skeivt kulturår skal føre til noe varig, forbi 2022. Dette skal påvirke KODE og måten vi tenker omkring både samlingen og samfunnsoppdraget vårt, og gjøre oss smartere på skeive perspektiver, sier han og avslutter: 

– Vi kurser også hele organisasjonen internt med Balansekunst, og mot slutten av 2022 gir vi ut en antologi som skal være et bidrag til en norsk skeiv kunsthistorie. Vi håper publikum vil følge oss gjennom hele året!